středa 23. srpna 2017

Recenze: Steve Robinson - Poslední anglická královna












・Autor: Steve Robinson
・Název: Poslední anglická královna 
・Originální název: The last Queen of England
・Nakladatelství: Mystery Press 
・Rok vydání: 2017
・Počet stran: 310







           Steve Robinson je zpět a společně s ním můj oblíbený genealog Jefferson Tayte! Po delší pauze se JT vrací do Anglie a ani tentokrát to není o poklidné návštěvě...



           Místo muzikálu musí JT najednou řešit vraždu svého přítele. Poslední Marcusova slova byla "Velezrada". A tak se JT spolu s Jean Summerovou, se kterou ho Marcus seznámil, pouští do pátrání.

         JT a Jean vědí, že se Marcus věnoval něčemu, co se mělo týkat královské rodiny. Jenže to samozřejmě ví také Marcusův vrah, který je Jeffersonovi v patách a nechce mu dovolit, aby se dostal k pravdě.

         Jednotlivé kousky skládačky do sebe začínají zapadat a zavedou naši dvojici až do poloviny sedmnáctého století, kdy královna Anna 11x potratila, a narozené děti nezůstaly naživu déle než rok či dva. Její jediný syn Vilém, naděje na pokračování rodu, bohužel zemřel ve věku 11 let. 
         V té době začal platit zákon o nástupnictví. Tedy, na trůn může usednout pouze ten následovník, jenž vyznává anglikánskou víru. Žádný katolík od té doby nemůže usednout na trůn, a tak rod Stuartovců zaniká spolu s královnou Annou. 

         Jefferson a Jean zjišťují, že kolem roku 1700 se příznivci rodu Stuartovců - Jakobité - zajímali o zvláštní věci, jako je zjištění příbuznosti pomocí krve, genealogií a také tím, proč královna Anna nemohla mít děti, stejně tak, jako její sestra Marie II. 

         Společně s JT a Jean se zaplétáme do historie velmi vzdálené, dostáváme se do archivů, na konference a různá místa Londýna. 
         Ale není někdy lepší, když některé věci necháme "spát"?


Můj názor:


      Tento díl je oprávněně přirovnáván k dílům Dana Browna! Steve Robinson se díl od dílů společně s JT víc a víc noří do historie a abych řekla pravdu, tak jsem si v tomhle díle musela některé rodové linie vyhledat, abych byla pořádně v obraze.

        Nevím, jestli to autor dělá záměrně, nebo jestli se opravdu s každým dílem "zlepšuje". Teď nechci říct, že by předchozí dva díly byly horší nebo něco takového! Vůbec! Předchozí díly byly stejně, jako tenhle, výborné.

        Baví mě genealogický výzkum a dozvěděla jsem se spoustu nových věcí a to jak z oblasti genealogických pojmů, tak britské historie, kdy jsem si při čtení opravdu rozšířila obzory. Jak jsem již říkala, na internetu jsem si dohledávala informace o nástupnickém zákonu, rodových liniích a najednou mi do toho zapadly i mé vlastní (i když trochu chabé) znalosti ohledně britské královské rodiny.

        Rozhodně tuhle knihu doporučuji všem milovníkům konspiračních teorií a historie protkané notnou dávkou adrenalinu.


84 %

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji:






Anotace:

POUZE MUŽ S POMSTOU V SRDCI MŮŽE OCHRÁNIT POSLEDNÍ ANGLICKOU KRÁLOVNU...
Když americký genealog Jefferson Tayte dorazí do Londýna, zemře mu v náruči jeho starý přítel a kolega. Nedlouho poté se Tayte a profesorka historie Jean Summerová vydají po mrtvolami poseté cestě, která je zavede až do roku 1708 k Londýnské královské společnosti.
Co si mají myslet o příběhu pěti vědců, kolegů Isaaca Newtona a Christophera Wrena, kteří byli za tajuplných okolností oběšeni za velezradu?
Jak se blíží k odhalení pravdy, Tayte a Summerová zjišťují, že se ocitli ve smrtelném nebezpečí. V jejich blízkosti se pohybuje vrah, odhodlaný obnovit to, co považuje za jedinou pravou královskou linii – a rovněž machiavelistický „lovec dědiců“, který v nejnovější sérii vražd, únosů a skandálů vidí jedinečnou obchodní příležitost.

1 komentář:

  1. Jak píšeš, je to více podobné Brownovi, ale já postrádala takové ty prvky, které měly předešlé díly. Falshbacky, více ,,skuetčných knižních příběhů a další. Pro mě byla Poslední anglická královna nejslabším dílem ze všech třech, ale i tak se těším na další díl a snad už se bude zajímat o historii Jeffersonovi rodiny :)

    OdpovědětVymazat

Díky za Tvůj komentář :-)